2014 m. gruodžio 6 d., šeštadienis

PASAULIO PUDINGAS - ŠIAULIUOSE

Šiais metais Lietuvos futbolo lygoje pirmą kartą rungtyniavo žaidėjas iš Australijos - Ekrano komandai atstovavo lietuvių kilmės vartininkas Evan Alexandrow Ridley. Pietų Amerikos ir Afrikos atstovai yra įprastas reiškinys Lietuvoje. Azijos ir Šiauriau bei centrinės Amerikos retesni, bet jau yra pabuvoję A lygos komandose. Todėl Australas buvo paskutinė dėliones dalis, kad Lietuvoje būtų rungtyniavę visų kontinentų atstovai. O kokia legionierių geografija gali pasigirti Šiaulių komanda?



Kaip atskaitos tašką paėmiau 2006 metus, nes būtent nuo tada pradėjau aktyviau domėtis Šiaulių komandą. Per tą laiką komandoje buvo keturių kontinentų atstovų (įskaitant ir Europą). Šie metai buvo išskirtiniai, nes pirmą kartą komandai atstovavo Azijos žaidėjas.

1. Lentelė - kontinentai


Nieko keisto, kad absoliuti dauguma legionierių yra iš artimojo užsienio. Nors Brazilija ir Afrika garsėja nesibaigiančiais talentingų ir pigių žaidėjų resursais, visgi tokia taktika Šiaulių komanda nesiremia ir pastiprinimo ieško arčiau.

2. Lentelė - Šalys

Nors pirmasis legionierius iš Kroatijos atvyko tik 2011 metais, pirmasis pionierius buvo Sasa Količ, bet nuo to sezono Šiauliuose visada yra legionierių iš šios šalies. Nors Količ buvo solidus žaidėjas, visgi geriausiais galima būtu įvardinti šiais metais komandai atstovavusiu Niko Tokič ir Stjepan Babič.
Latvija buvo ta šalis kuri visada Šiaulius gelbėdavo kai prieš pat prasidedant sezonui prireikdavo staigaus pastiprinimo, kaimyninė šalis ištiesdavo ranką. Paskutinius du sezonus legionierių iš "braliūkų" šalies nebuvo, bet per istoriją buvo keli įsimintini. Pirmiausia, žinoma, Igoris Kozlovas kuris komandai atstovavo tris metus ir buvo vienas jos lyderių. Trumpesnį laiką, bet geresnę tarptautinė karjerą ir net Latvijos rinktinės marškinėlius vilkėjo I. Lukjanovas (dabar žaidžia Volgar, Rusija) ir Nauris Bulvitis (Aarau, Šveicarija).
Ukraina, Rusija ir Baltarusija buvo tos šalys kurios rimtesnę komandos dalį sudarydavo ankstesniais metais, kuo toliau tuo iš šių šalių legionierių vis mažiau. Tam tikriausiai įtakos turi tai, kad šių šalių futbolo lygis kyla ir pasikviesti pajėgų legionierių iš ten vis sunkiau.
Paskutinį transferų langą papildė du žaidėjai iš Moldovos, taip kilstelėdami šią šalį lentelėje į viršų. Bet jei būti objektyviu tai iš trijų žaidėjų ( Hvorosteanov, Stinca, Caraulan) nei vienas komandoje ilgiau nepabuvojo nei porą mėnesių. Kitos šalys kol kas rimtesnio pėdsako komandos formavime nėra palikusios.

Žemiau yra pateikta detalesnė statistika. Ji nėra tiksli, nes duomenys rinkti iš skirtingų šaltinių, todėl gali būti, kad koks įvartis neužrašytas, arba užrašyta vienu, kitu daugiau nei turėtų būti. Pagal lentelę matyti, kad daugiausiai rungtynių, vilkėdamas Šiaulių aprangą yra sužaidęs Victor Raskov. Nors jis nebuvo pats įspūdingiausiai žaidėjas, tikriausiai tai parodo ir tai, kad Niko per du sezonus jį pavijo įvarčių grafoje ir kad komandoje jis praleido daugiausiai 3,5 sezono, bet bent jau artimiausiu metu jį aplenkti nėra jokių galimybių. Iš viso lentelėje yra 38 žaidėjų pavardes, net pusė iš jų komandai atstovavo labai trumpą laiką tarpą ir tik nedidelė dalis, pavyzdžiui Alaverdashvilli, Lukjanovs, komandą paliko todėl, kad geresni žaidėjai. Visa likusi apatinė lentelės dalis yra nenusisekę pirkiniai.
Na lentelė yra pateikta, galėsit kiekvienas asmeniškai panirti į atsiminimus ir prasukti galvoje prasukti vaizdajuostę apie kiekvieną iš šių žaidėjų.
Baigiant reikia paminėti geru žodžiu lietuviškos futbolo enciklopedijos autorių, nes jei ne jis tai didelė dalis informacijos ir liktų tik nekonkretūs atsiminimai.
3 Lentelė - Legionieriai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą