2015 m. vasario 14 d., šeštadienis

Tamazis. Šiauliai 2-1 Kruoja.

Praėjo dar viena produktyvi, pasiruošimo futbolo sezonui, savaitė. Per ją buvo gauta A lygos licenzija, paaiškėjo su kokiomis komandos šiame sezone teks kovoti Šiaulių komandai. Kol administracija rūpinosi "kabinetiniais" reikalais, treneriai ir žaidėjai sužaidė dvejas rungtynes, o sudėtis buvo, oficialiai, papildyta dar vienu žaidėju.

Tamazi Chargeishvili

Pirmą kartą šį žaidėją pastebėjau su Šiaulių apranga nuotraukose po rungtynių su Ventspils komanda. Gali būti, kad jis žaidė jau ir anksčiau su Skonto, tiesiog tada informacijos nebuvo pateikta. Taigi iki kontrakto pasirašymo gruzinas sužaidė 3 arba 4 rungtynes. Ilgokai truko jo peržiūra, nes tik sužinojus jo pavardę nekilo didelių abejonių, kad Tamazis liks komandoje.
Pirmiausia todėl, kad yra stiprus vidurio saugų trūkumas. Vorobjovas - traumuotas, Vitukynas ir Babič išvykę. Tai reiškia, kad iš praėjusio sezono šioje pozicijoje nebebus nei vieno žmogaus, reikalingi minimum trys nauji žmonės. Jei ir rungtyniaus Radavičius vidurio saugu tai vis tiek žmonių dar reikia, o iki sezono pradžios laiko lieka vis mažiau.
Antra Chargeishvili jau yra praleidęs nemažai laiko Lietuvoje. Jo sugebėjimai turėtų būti daugiau ar mažiau žinomi visiems kas domisi A lyga. Metus gruzinas praleido "Bangoje", pusmetį "Granito" komandoje. Kur galėjo susipažinti su Tomu Ražanausku.
Pozicija: Iki šiol rungtyniaudamas Lietuvoje Tamazis daugiausia žaidė atakuojančiu vidurio saugu. Rūpindavosi daugiau atakų kūrimu. Peržiūrėjus video pasirodė, kad tai žaidėjas kuris gali rungtyniauti dvejopai: netoli baudos aikštelės žaisdamas sieneles su komandos draugais ir bandymas priešininkus nubausti tolimais smūgiais. Šis žaidėjas turi smagią kairiąją koją. Kitas variantas kai Tamazis atsidurdavo arčiau savų vartų, tada jis tapdavo pirmuoju žaidėju kuris pradėdavo ataką ir rūpindavosi kaip perkelti kamuolį prie varžovų vartų. Tokiais atvejais įspūdingai atrodo tolimi, aukšti gruzino perdavimai, siunčiami už gynėjų nugarų.
Komandoje kol kas nėra nei vieno tikro atraminio saugo. Futbolas evoliucionuoja ir daugelis europos klubų atsisako šios pozicijos vardan kūribingesnių žaidėjų. Komandų sudėtyse nebėra tokių žmonių kaip Patrickas Vieira, Šiauliuose toks žmogus buvo Saša Količ, kuris gasdindavo varžovus savo "padkatais" aikštės viduryje. Todėl jei komandoje neatsiras panašaus stiliaus žaidėjo, Tamaziui, veikiausiai, teks užimti atraminio saugo vietą. Dėl puolimo ramu, jis puikiai turėtų susitvarkyti su play makerio pareigomis, bet dėl gyybos neaišku. Neaišku kaip jam seksis skaityti žaidimą ir nutraukti varžovų pavojingas atakas. Pernai didžiają sezono dalį turėjo Stjepan Babič kuris taip pat puikiai kuriantis žmogus, bet taip pat buvo griežtas ir varžovams puolant, Ar pavyks gruzinui pakeisti kroatą?

Šiauliai 2-1 Kruoja

Pagaliau Šiauliai sužaidė tikrai geras rungtynes. Nepaisant to, kad vėl buvo nemažos permainos komandos sudėtyje. Lyginant su iki tol buvusiomis rungtynėmis, kairiame gynybos krašte nebebuvo Plostkonoso, o jo vietą užėmė Radavičius. Taip šiandiena nežaidė Tadas Eliošius ir Jevgenij Maroz. Vietoj jų žaidė legionieriai. Apskritai komanda kol kas formuojama taip, kad 6 legionierius limitas, atrodo, gali būti išnaudotas.
Gytarių aikštė yra šiek tiek mažesnė nei kitur, todėl ten sunku sužaisti gražias rungtynes. Komandos dažniausiai spaudžia viena kitą, laisvų plotų daug nebūna ir gaunasi negražus, jėga ir kova paremtas futbolas. Tačiau šiandiena Šiauliams atakuojant to nebuvo, komanda sugebėdavo išsirikiuoti taip, kad buvo gražių sienelių, gražių perdavimų į plotą. Nesinori labai girti mūsiškių, nes tai tik vienos varžybos, o ir varžovas buvo ką tik grįžęs iš stovyklos, bet nuotaiką toks futbolas tikrai pakėlė.

Šiauliai - Kruoja. Startinė sudėtis.
Ivarčiai: Pirmasis įvartis krito po geros kontraatakos, kai vienas prieš vartus išbėgo Moraes. Tiesa, jis nelabai gerai apdorojo kamuolį ir Kruojos vartininkas turėjo galimybę užgesinti ataką, bet prasižengė ir buvo skirtas 11m baudinys. Jį realizavo Radavičius.
Antrasis  buvo įmuštas po pozicinės atakos. Kairiojo krašto saugu rungtyniavęs legionierius sužaidė sienele su Tamaziu, atsidūrė vienas prieš vartus ir Technišku smūgiu įmušė įvartį.
"Kruoja" rezultatą sušvelnino po Šiaulių gynėju klaidos, pirmiausia kažkas įsileido žaidėją į baudos aikštelę, o jo skersuotą kamuolį uždarė Birškys.

Peržiūroje dalyvautis žaidėjai:
Iš šiandiena, startinėje sudėtyje pradėjusių rungtynes, žaidėjų 4 dalyvavo peržiūroje.
Jokių abejonių iš jų geriausiai pasirodė Moraes. Aukštas puolėjas gerai kovojo dėl aukšų kamuolių, taip pat kelis kartus nustebino technika, neblogu greičiu. Vieną kartą susitvarkė su gynėju vienas prieš vieną ir gerai prasmūgiavo, taip pat kelis kartus pries 2-3 priešininkus sugebėjo išsaugoti kamuolį ir priversti juos prasižengti. Be to tai jis uždirbo 11 metrų baudinį. Jei spręsti iš vienu rungtynių, tai jis tikrai nusipelnė pasilikti komandoje.
Antrasis kuris man paliko teigiamą įspūdį buvo kairajame krašte žaidęs žaidėjas. Pirmiausia todėl, kad įmušė įvartį, o taip pat kai gaudavo kamuolį neblogai su juo tvarkydavosi. Šiaip pasirodė, kad per mažai buvo per jį žaidžiama.
Luka, taip vadino jį kiti komandos nariai, rungtyniavo vidurio saugu. Sprendžiant iš vardo ir išvaizdos galėjo jis būti Kroatas. Tai tikriausiai jam buvo pirmos rugntynės todėl suprantama, kad buvo sunku atsikleisti, todėl aš jo nevertinsiu.
Adilson žaidė jau trečias rungtynes, o aš mačiau jį jau antrą kartą. Kai pirmą kartą neparodė nieko įdomaus, tai galvojau, gal pakišo koją prastas oras. Šiandiena oras buvo geras, "Kruoja" žaidė prastai, o "Šiauliai" gerai. Buvo visos sąlygos pasirodyti, bet jam tai nepavyko ir jį pakeitė po pirmo kėlinio.

Tikriausiai tai buvo paskutinė proga pamatyti Šiaulių komandą rungtyniaujant iki sezono pradžios. Pagal planą kitą savaitgalį turėtų būti žaidžiamos draugiškos rungtynės Klaipėdoje, prieš "Granitą". Dar po savaitės prasidės sezonas, pirmosios rungtynės išvykoje. Tikriausiai, kad kita proga pamatyti rungtyniaujant "Šiaulius" bus tik už trijų savaičių, antrajame čempionato ture. Todėl iki to laikotarpio laukiam naujienų iš oficialios klubo svetainės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą