2015 m. vasario 25 d., trečiadienis

Šiaulių sudėtis iš arčiau




Jau šį šeštadienį startuos 2015 metų A lygos sezonas, tai tarsi naujieji metai „tikro“, o ne „televizinio“ futbolo mėgėjams. Naujasis sezonas, mums "Šiaulių" komandos gerbėjams, turėtų būti daugiau žadantis nei prieš tai buvęs. Komandoje įvyko tie pokyčiai kurių laukėm daugiau kaip metus, atsirado naujas šeimininkas su savomis idėjomis, tai pat kardinaliai pasikeitė trenerių štabas ir komandos sudėtis. Kaip šis mechanizmas dirbs yra papildoma intriga, apart svarbiausios intrigos - komandinių rezultatų.
Neaišku ar jau visi naujokai yra pristatyti „Šiaulių“ sirgaliams ir ar daugiau jokių naujų veidų nebe prisijungs prie geltonai - juodų. Dėl šios priežasties rizikuoju nusirašyti į lankas, bet vis tik bandau palyginti, tai ką turime šiandiena ir palyginti su praėjusio sezono pabaiga.

Vartininkai:
2015m. Valinčius, Mikšėnas;
2014m. Stinca, Mikšėnas;
Praėjusį sezoną žaidę vartininkai visi debiutuodavo aukščiausiose Lietuvos lygoje, todėl natūralu, kad jiems trūko stabilumo. Šiais metais komanda vartuose turės žmogų, kuris turi didelę patirtį įgytą A lygoje, o charakterį formuoti turėjo padėti ir praleisti metai užsienyje.
Išvada: Sustiprėjo.

Gynėjai:
2015m. Pilypas – Kožanš, Gašpuitis – Radavičius;
2014m. Borovskis – Kozubaev, Gašpuitis – Raziūnas;
Praėjusiais metais komanda buvo labai jauna, o gynybos linija yra ta kur patirtis labai reikalinga. Tik baigiantis sezonui prie komandos prisijungė Borovskis, kuris nors ir rungtyniauja gynybos grandyje, bet labiau pasižymi savo gebėjimais pagelbėti ekipai puolant. Todėl šio sezono gynybos linija atrodo kur kas pajėgesnė nei praėjusį sezoną. Pirmiausia todėl, kad šiais metais turėsime labai patyrusių žaidėjų tokių kaip Radavičius ar Kožans. Jie turėtų būti ne tik gynybos lyderiai, bet ir visos komandos. Jiems kompaniją turėtų palaikyti vietiniai šiauliečiai – Pilypas ir Gašpuitis, žaidėjai kurie jau apsitrynę A lygoje ir adaptacijos problemų neturėtų būti.
Išvada: Sustiprėjo.

Vidurio saugai:
2015m. Tamazis,Petrauskas;
2014m. Babič, Vorobjovas, Vitukynas, Moroz;
2014 metų komanda išsiskyrė savo žaidimo stiliu. Prie to savito stiliaus daugiausiai prisidėjo treneris ir vidurio saugų galimybės valdyti ir skirstyti kamuolį. Gaila, bet šiais metais komandoje neliko nei vieno iš tų trijų žaidėjų, kuriuos buvo galima pavadinti komandos architektais. Babič išvyko svetur, Vitukynas persikels į Klaipėdą, o Vorobjovas praleis sezoną dėl traumos.
Šioje pocizijoje žaisiantys naujokai kol kas neįtikina. Tamazis neblogo lygio žaidėjas, bet aš abejoju ar jis gali būti vienas, pagrindinis atakų kūrėjas. Donatas Petrauskas prieš porą sezonų buvo pasiekęs tikrai gerą formą, bet grįžimas į Ekrano komandą nebuvo toks geras kaip buvo galima tikėtis. Jei naujokai nesugebės sužaisti taip kaip iš jų tikimasi, tada situaciją turės gelbėti Radavičius ir Eliošius gal būt Gedminas, taip pat jaunieji dubleriai ar akademijos auklėtiniai.
Išvada: Susilpnėjo.

Krašto saugai:
2015m. Jasaitis, Gedminas, Eliošius, Semenyuk;
2014m. Jasaitis, Gedminas, Strauka;
Viena iš stipriausių praėjusio sezono grandžių šį sezoną turėtų būti dar stipresnė. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šioje pozicijoje bus didžiausia konkurencija, kurios gali ir nelikti jei ir toliau traumos persekios Roką Gedminą. Taip pat neaišku kokios formos bus Tadas Eliošius, kuris pasirengimo laikotarpiu ne taip jau daug ir žaidė. Žinant, kad puolimo linija neatrodo grėsminga, manau, kad šį sezoną krašto saugai turės prisiimti atsakomybę ne tik kuriant atakas, bet jas ir užbaigiant.
Išvada: Sustiprėjo.

Puolėjai:
2015m. Moraes, Medžiaušis;
2014m. Tokič, Medžiaušis;
Praėjusį sezono Šiauliai galėjo pasigirti, kad pas juos rungtyniavo rezultatyviausias lygos žaidėjas. Dabar jau išvykęs Niko Tokič pradėjo savo 7 sezoną aukščiausiose lygose. Jo pakaitalas - Moraes už kroatą yra tik metais jaunesnis, bet Šiauliai taps jo pirmuoju sustojimu profesionalo karjeroje. Bus įdomu pažiūrėti kaip toks vėlyvas startas pavyks brazilui. Aš manau, kad Šiauliai pasirašydami sutartį tik su vienu puolėju ir tuo pačiu, mėgėju iš 6 Ispanijos lygos, labai rizikuoja. Jei Moraes nepavyks įsitvirtinti A lygoje, didelė atsakomybe guls ant Medžiaušio ir kitų žaidėjų, kažin ar ji nebus per didelė.
Išvada: Susilpnėjo.

Tam, kad tikrai galėčiau tvirtinti, kad komanda sustiprėjo dar šiek tiek trūksta, ypač vidurio saugų pozicijoje. Pozicijoje nuo kurios prasideda varžovų atakų stabdymas ir nuo kurios pasideda savų atakų kūrimas. Panašu, kad suformuoti lygią ir konkurencingą, stipriausioms lygos ekipoms, komandą pritrūko ir laiko ir pinigų. Rinkoje vis dar yra keli žaidėjai iš Lietuvos, kurių prisijungimas prie komandos padarytų didelę įtaką jos rezultatams. Perėjimų langas užsidarys vasario 27d, todėl iki šios dienos dar galime tikėtis, kad Šiauliai užpildys turimas spragas lietuviai ar žaidėjais iš užsienio.
Kaip vertinu „Šiaulių“ galimybes bendrame A lygos kontekste planuoju parašyti rytoj, kartu trumpai apžvelgdamas visas lygos komandas.

2 komentarai:

  1. Jei Eliošius nuspręs žaisti, o ne varnas skaičiuoti - tuomet turės šansą tapti rezultatyviausiu Šiaulių žaidėju šiemet, Štai ir pagalba miglotam puolėjų būreliui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Matant jo rezultatus paskutiniais sezonais abejoju ar tik tokios problemos pas jį. Vilties įkepia tai, kad su Ražanausku jau buvo sudarę gerą duetą aikštėje, gal šiemet vėl tas duetas atgims.

    AtsakytiPanaikinti