2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Šiauliai po ir prieš Žalgirį

Kaip tik tą savaitgalį, kai Šiauliuose debiutavo 2015 metų A lyga, buvau užsiėmęs šeimyniniais reikalais ir šalia Gytarių aikštės buvau tik apie valandą. Išėjau tada kai Andrius Velička dar kartą įrodė koks skirtumas yra tarp 80-tais ir 90-tais gimusių žaidėjų.

Šiauliai - Spyris 2015-03-07

Galima sakyti, kad išėjau pačiu blogiausiu laiku kokiu tik galėjau. Šiauliečiams nesisekė kurti, o kai gavo idealią progą patys įmušti - to padaryti nepavyko. Lesčiui pritrūko tikslumo, o kitoje aikštės pusėje, 15 metų už jį vyresnis Velička viską padarė užtikrintai. Rezultatą dar sekiau važiuodamas automobiliu, bet žaidimo matyti nebegalėjau.

Tik praėjus kelioms dienoms nusprendžiau pažiūrėti įrašą kaip klostėsi paskutinės 30min. Sužinojau, kad komandoje yra dar vienas naujokas, kurį reikia pristatyti, o taip pat pamačiau, kad paskutinis pusvalandis gal ir nebuvo labai kokybiškas, bet komandoje vėl pasirodė pyktis ir noras kovoti. Panašiai kaip prieš savaitę besibaigiant varžyboms.
Tiesa ta, kad šiai dienai Šiauliai negali įveikti nei vienos komandos pasikliaudami savo meistriškumu, kokybiniu lygiu. Forma komandos yra tokia prasta, kad pergalę, net prieš naujokus gali atnešti tik didžiulė kova, pasiaukojantis žaidimas ir savo progų išnaudojimas. Bet panašu, kad treneriai per daug dėl to nepergyvena ir komandai liepia žaisti laisvai, trumpais, techniškais perdavimais nepaisant to, kad toks žaidimas neduoda vaisių, o varžovai džiaugiasi galėdami išnaudoti atsiradusius laisvus plotus.

Gynyba

Kol traumuoti du labai svarbūs žaidėjai ir vienas atsarginis, gynybos problemas galima suversti ant traumų. Nors gynyba kai keliami standartai yra labiau komandinis visų žaidėjų darbas, ne tik gynėjų, bet ir ji neveikia. Per dvi rungtynes gaisrų po standartų buvo pakankamai.

Dar reikėtų pažymėti, kad Šiauliai bando atakuoti didelėmis pajėgomis, todėl gynybos linija rungtyniauja "aukštai". Kai žaidžiama "aukšta" gynybos linija reikalingi greiti gynėjai, kurie ne tik vienas kitą labai gerai suprastų, bet taip pat būtų labai disciplinuoti, nes jiems už nugarų atsiveria dideli plotai. Patyrę puolėjai tokie kaip Velička ar Rimkevičius pamatę, kad gynėjai nėra vienoje linijoje iš kart tuo naudojasi ir kerta jiems už nugaros, kadangi gynybos linija padrika - nuošalė nefiksuojama.

Puolimas

Viskas kaip ir prognozuota - didžiausia problema vidurio saugai. Petrauskas rungtyniauja ypač giliai, o kai bando atiduoti aštresnį perdavimą į priekį dažniau jis būna netikslus, nei tikslus. Gaila, kad šiemet nebėra Instat statistikos ir šio savo pastebėjimo negaliu patvirtinti skaičiais.
Kitas vidurio saugas Tamazis yra kūrybiškesnis deja, bet kol kas jam geriau sekasi ieškoti komandos krašto saugų nei atakos priekyje esančiu komandos draugų.
Dėl šios priežasties visiškai neišnaudojami komandos pavojingiausi atakuojantys žaidėjai Eliošius ir Moraes. Tiesa sakant, nežinau ar jie yra pavojingiausi, bet rungtyniauja tokiose pozicijose.
Komandiniai veiksmai yra, bet jie neduoda vaisių, o individualiai ką nors sukurti yra žymiai sudėtingiau. Gerai, kad komandoje yra Radavičius ir Eliošius jei ne jie tai galimas daiktas, kad įvarčių saskaita vis dar būtų tuščia.

Žiūrovai

Dar vienas pastebėjimas. Sezono atidarymas Šiauliuose, neblogas oras ir nemokamas įėjimas. Visa tai sulaukė 100 žmonių susidomėjimo. Tragiška. Pats atėjau į rungtynes likus kelioms akimirkoms iki jų pradžios ir eidamas galvojau, kad gali būti nerasiu kur atsisėsti, juk Gytarių "stadione" yra tik 300 vietų tribūna. Nuogąstavimai buvo nepamatuoti ir galėjau patogiai įsitaisyti vienas per 7 vietas.

Naujokas 


Sergiy Shevchuk 24 metai, krašto saugas/puolėjas (2014m. Gargždų Banga)

Apie karjerą: Pirmuosius žingsnius profesionaliame futbole žengė Ukrainos grande Kievo "Dinamo". Rungtyniavimas tokio aukšto lygio akademijoje jaunam žaidėjui leidžia tikėtis atstovauti savo šalį jaunimo rinktinėse. Shevchuk rungtyniavo visose nuo U-16 iki U-19 ir sužaidė nemažai rungtynių. Per visą laikotarpį sužaidė net 50 rungtynių ir įmušė 20 įvarčių. Matant tokią statistiką galima daryti prielaidą, kad lūkesčiai dėl šio žaidėjo ateities buvo didžiuliai.
Klubinė karjera pradžioje taip pat buvo labai gera. būdamas 19 metų jau buvo pagrindinės sudėties žaidėjas "Dinamo" dublerių komandoje, kuri rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Ukrainos lygoje. Bet laikui bėgant rezultatai po truputi prastėjo ir "Dinamo" tapo nebereikalingas. Būdamas 22 metu persikėlė į "Volyn" komandą, kuri rungtyniauja aukščiausioje Ukrainos lygoje. Joje įsitvirtinti nepavyko, tik vienos rungtynės stebėtos nuo atsarginių suolelio,o po pusmečio persikėlimas į Lietuvą.

Vaidmuo komandoje: Praėjusiais metais teko stebėti kelias "Bangos" rungtynes. Sergiy paliko labiau teigiamą nei neigiamą įspūdį. Tai žaidėjas kuris yra greitas, staigus ir veržlus, bet turi vieną labai rimtą bėdą - realizaciją. Kai jam tekdavo rungtyniauti atakos smaigalyje, tai buvo galima stebėtis kaip šis žaidėjas neišnaudoja puikiausių progų pelnyti įvarčių.
Šiuo metu Šiauliuose jau ir taip yra nemažai krašto saugų, todėl tikriausiai turėsime galimybe įvertinti Sergėjaus puolimo sugebėjimus ir mes.

Įdomus faktas: Praėjusį sezoną Shevchukas viso įmūšė 5 įvarčius, vieną kartą pasižymėjo Šiauliuose rugsėjo 14 dieną Taigi sąskaitą Šiauliuose jau atidaryta. Taip pat įdomu tai, kad nuo rugpjūvio 24 dienos iki rugsėjo 17 dienos Sergiy pasižymėjo keturiose varžybose paeiliui.

Kitas turas

Kitame ture Šiauliečių laukia kito, čempioniško "Žalgirio" išbandymas. Aišku, kad tokioms rungtynėms papildomai nusiteikinėti nereikės, bet teigiamo rezultato tikėtis sunku. Bus žaidžiama išvykoje, o Vilniuje jau sunku atsiminti kada Šiauliečiai būtų atėmę taškus iš Žalgirio. Taip pat visiškai skirtingas komandų pasiruošimas sezonui ir skirtinga dabartinė situacija. Mums belieka tikėtis, kad stebėdami rungtynes su vilniečiais išvysime kažkokių teigiamų momentų, nes tiek 4, tiek 5 ture taip pat lauks kieti riešutėliai, o ilgas buvimas lentelės dugne be tašku, komandą veikia ir psichologiškai.


3 komentarai:

  1. Nesustok rašyt, gerai varai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui.
      Apie visas tikriausiai nepavyks parašyti, bet stengsiuos šį sezoną reguliariai rašyti.

      Panaikinti
  2. Du pastebėjimai. Su Ukrainos U-19 Ševčukas tapo Europos čempionu (ir ne ant atsarginių suolo sėdėdamas). Kol Banga nesubyrėjo dėl nemokamų algų, tol Ševčukas žaidė krašto saugu. Iš esmės tai ir yra jo pagrindinė pozicija. Puolėju tapo tik todėl, kad daugiau Bangai nebebuvo ko ten statyti.

    AtsakytiPanaikinti