2014 m. birželio 23 d., pirmadienis

Įpusėjus 2014m A lygos sezonui



Taip jau sutapo, kad antro rato pabaiga sutampa su joninėmis ir ilguoju savaitgaliu, o tai - puikus laikas pasidalinti mintimis apie pirmąją Šiaulių sezono pusę.

Šis sezonas buvo pasitiktas su dar rūstesnėmis nuotaikomis nei prieš tai. Todėl ir lūkesčiai šiemet yra mažesni nei prieš metus. Iš vienos pusės tai gerai, nes tada pradedi džiaugtis kiekvienu komandos sėkmingu pasirodymu, ne tik pergale. Iš kitos pusės tai veikia neigiamai, kai komanda beviltiškai pralaimi namie Sūduvai ir tai tenka priimti kaip savaime suprantamą dalyką.

Dabartinė situacija yra tokia, kad Šiauliai užima prieš paskutinę vietą lygoje. Sezono išvakarėse atrodė, kad Šiauliai turėtų kovoti su Granitu dėl 8 vietos. Pirmus du turus ši kova buvo pralaimėta, tiesa neryškiai, o dar reikia paminėti, kad Granitas kovojo dėl patekimo į Europos lygą. Tikslo nepasiekus, natūralu, kad klaipėdiečiai turėtų antrą sezono dalį rungtyniauti versdamiesi daugiau vietiniais žaidėjais, todėl viskas -  dar prieš akis.

Komandos formavimo paradoksai


Sezono pradžia yra įdomi tuo, kad vienos komandos sugeba pasinaudoti kitų komandų minusais pasirengimo metu. Šiauliai rengtis sezonui pradėjo vėliausiai, neskaitant Dainavos. Taip pat dar neprasidėjus sezonui buvo matyti, kad komandą formuojant nebuvo laikomasi aiškus plano kiek ir kokių žaidėjų reikia. To pasekoje gavosi nemažai paradoksų:

  1. Vidurio gynėjai: Renusas, Gaurilovas ir Gašpuitis. Gaurilovas A Lygoje rungtyniavo prieš daug metų, Gašpuitis pernai debiutavo ir jo visa patirtis - 14 varžybų. Renusas A lygoje patirties neturintis žaidėjais, atėjęs iš III lygos. Ir tai visos pajėgos skirtos vidurio gynybai.
  2. Krašto gynėjai: Raziūnas, Pšelenskis, Žderič + jaunimas. Ši pozicija buvo suformuota kaip vidutinėje A lygos komandoje, kairėje jaunas Raziūnas, dešinėje neblogas Žderič, ant suolo patyręs Pšelenskis ir dar keli jauni žaidėjai iš akademijos. Viskas kaip ir gerai, bėda tai, kad ši pozicija nėra svarbiausia komandoje. Nežinau komandos formavimo principų, bet kažin ar yra pasaulyje komanda kuri pradedama formuoti nuo krašto gynėjų.
  3. Vidurio saugai: Babič, Vorobjovas, Vitukynas. Žaidėjų kvalifikacija atitinka komandos lygį, bet rungtyniaujant taktika 4-5-1 turėti tik 3 tikrus vidurio saugus yra, ženkliai per mažai. Reikalingas dar bent vienas žaidėjas galintis pakeisti traumą patyrusį, kortelių prisirinkusį ar šiaip blogai išsimiegojusį žaidėją. 
  4. Krašto saugai: Taip jau Lietuvoje yra, kad krašto saugų trukumu skųstis negalime nei rinktinėje, nei kurioje nors komandoje. Ne išimtis ir Šiauliai. Tik susirinkus į pirmas treniruotes ir paskelbus besitreniruojančių žaidėjų sąrašus buvo aišku, kad ši pozicija problemų nekels ir jos stiprinimas turėtų būti paliktas pabaigai. Taip nebuvo. Prie jaunų: Gedmino, Leščiaus buvo nuspręsta pridėti Jasaitį, Strauką, Keitą. Tai yra: daugiausiai naujokų pakviesta į tą poziciją, kurios stiprinti beveik nereikėjo, kuriai reikėjo vieno aukštesnio lygio žaidėjo. Juo galėjo būti tiek Strauka, tiek Jasaitis.
Kad ir kaip pasiruošusi, kad ir kaip suformuota, komanda pasirodė neblogai. Komanda kovojo daugumoje rungtynių, skaudžiai sutriuškinta buvo tik pora kartų ir už tai reikėtų padėkoti treneriui Jarmalavičiui kuris sugeba motyvuoti komandą. Per pirmą sezono pusę "Šiauliai" surinko 20 taškų, nuo garbingos 5 vietos dabar atsiliekama 7 taškais, o nuo "Dainavos" atsiplėšta - 17. Nesunku paskaičiuoti, kad norint aplenkti "Šiaulius" alytiškiams per antrą sezono pusę reikės surinkti apie 30 taškų. Tie kiek surinko "Trakai", "Kruoja", "Sūduva". Aš, asmeniškai, netikiu, kad dzūkai per mėnesį transformuosis į tokią komandą kuri bus pajėgi tai padaryti.

Kas laukia toliau?

Per pertrauką turėtų įvykti pasikeitimų daugumoje komandų, ne tik "Dainavoje". Manau, kad stiprinsis "Žalgiris", "Trakai", "Sūduva". Panašaus lygio išliks - "Kruoja", "Atlantas" ir "Banga", o silpnės - "Ekranas" ir "Granitas".
Tik silpnėja, kol kas ir Šiauliai. Dar neatėjus pertrauktai komandą paliko Žderič, Keita, Babič.
Žderič lygis buvo visai neblogas, tai jau patikrintas žaidėjas. Jis pasirodė visai neblogai, problema ta, kad jo lygio žaidėjas kur kas labiau būtų pagelbėjęs centro gynyboje ar centro saugo pozicijoje.
Keita - nesupratimas. Užėmė jauno lietuvio vietą aikštės krašte ir nieko neparodė. Nurašykime tai ant vėlyvo komandos formavimo.
Babič - dar prieš pamatant jį gyvai rungtyniaujant buvo galima rasti informacijos apie šį žaidėją. Tai turėjo būti gero lygio vidurio saugas, pagal tai kokiuose klubuose jis rungtyniavo buvo galima spėti, kad bus panašaus lygio į "Žalgirio" Pilibaitį. Abu atvyko iš Vengrijos aukščiausios lygos. Kita įdomi informacija, kad jis mėgsta rinkti daug geltonų kortelių ir pastoviai pykstasi su teisėjais. Abu spėjimai pasitvirtino. Labai techniškas saugas sugebantis atlikti gerus perdavimus, bet tokių kvailų ginčų, tikriausiai, dar nesu matęs. Norėdavosi imtis už galvos matant kaip kroatas eina pas teisėjus ir pats "prašosi" kortelės.
Tai gi šie nuostoliai ne tokie ir didelis, Žderič ir Keitą galima pakeisti vidiniais resursais, tai komanda jau įrodė per paskutines varžybas. Babič buvo svarbus žaidėjas, bet dėl kortelių komandai padėdavo tik kas antrose varžybose... kad ir kaip buvo į jo poziciją naujokas reikalingas.

Kas dar paliks komandą galima tik spėlioti. Tikėtina, kad su vyresniais komandos žaidėjais buvo sudarytos sutartys galiojančios iki vasaros ir per pertrauką spręsis jų likimas. Nei Strauka nei Jasaitis nesužaidė taip kaip iš jų buvo tikimasi. Straukai sutrukdė traumos, o Jasaičiui netinkama pozicija. Iš jo buvo tikėtasi, kad po metų praleistų Vokietijoje imsis lyderio vaidmens ir bus labai pastebimas, deja taip nebuvo, todėl nenustebsiu jei jis paliks komandą.
Visai kita situacija su Tokičiumi. Pernai buvęs eilinis kroatas Šiauliuose, šiemet atsiskleidė visu gražumu. Toks jau tas Jarmavičiaus treniravimo stilius, prie jo atsiskleidžia puolėjai. Šį sezoną Tokičius muša dažniau, muša gražius, techniškus įvarčius ir yra puolimo lyderis, tikiuosi, kad jis liks Šiauliuose iki sezono galo, įmuš 20 įvarčių ir kitais metais pasirašys pelningą kontraktą. Pirma gera žinia pasiekė šiandiena. Buvo kalbų, kad Tokičius gali keltis į Atlantą, bet šiandiena paskelbtame žaidėjų sąraše, kurie važiuoja su "Atlanto" komanda į stovyklą Lenkijoje - Tokičiaus nėra.

Pabaigai. Visada džiaugiuosi stebėdamas jaunuosius "Šiaulių" komandos žaidėjus. Anksčiau buvo Pilypas, Eliošius, pernai sužybėjo Gedminas. Šiemet labai džiaugiuosi matydamas kaip žaidžia Vorobjovas. Šis 18metis žaidėjas rungtyniauja labai svarbioje pozicijoje, centro saugo ir atrodo tikrai gerai. Lietuvai reikalingi tokie kuriantys ir nebijantis iniciatyvos imtis vidurio saugai.

Tai gi laukiam naujienų, laukiam antros sezono pusės, tikimės, kad komanda ras finansų sustiprėti, ar bent jau nesusilpnėti ir gerai sukovos antroje sezono pusėje, kur laukia taurės turnyras.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą