2015 m. kovo 25 d., trečiadienis

Pirmas žingsnelis į priekį

Kovo 22d. atidaryta taškų sąskaita
Apie rungtynes su "Atlantu"

Lieka tik tikėtis, kad tai buvo pačios prasčiausios sezono rungtynės. Pats galėjau matyti tik antrą kėlinį. Prieš pradedant žiūrėti galvojau, kad įrašą pirmo kėlinio pažiūrėsiu vėliau. Bet to nebedariau, nes pilnai užteko antro kėlinio per kurį "Atlantas" visiškai dominavo, o šiauliečiai ne tik grybavo aikštėje, bet ir atrodė visiškai sužlugdyti.

Kai komanda pralaimi vienas po kitų varžybų jai gresia kristi į psichologinę duobę, o rungtynės su Atlantu parodė, kad "Šiauliai" tą dieną jau buvo duobėje. Nesėkmingas pirmas kėlinys visiškai palaužė žaidėjus ir buvo gėda žiūrėti, kaip komanda visiškai nerodo noro kovoti ir leidžia varžovams iš savęs tyčiotis.
Psichologiškai toks pralaimėjimas paveikė  ne tik žaidėjus, bet ir vyriausiąjį trenerį, kuris sunkiai rinko žodžius kaip pakomentuoti rungtynes ir prišnekėjo neaiškių dalykų apie treniruotes, žaidėjus ir pačio pasitraukimą.

"Atlantas" tiesiog pasinaudojo mūsiškiu padrika gynyba, ypač tada kai yra užsižaidžiama varžovų aikštės pusėje, o tada atsikertama. "Atlanto" puolėjas yra kibus, staigus ir greitas žaidėjas, todėl pasyvūs ir nenorintis kovoti gynėjai jam yra tikras saldainis. Gerai, kad ir pas Panyukovą jautėsi atsipalaidavimas ir jam ne visada pavykdavo pergudrauti Valinčių, kitaip "Šiauliai" būtų galėję pagerinti ir pernykštį "Sūduvos" rezultatą prieš Žalgirį.

Apie rungtynes su "Kruoja"

Po tokių baisių rungtynių su "Atlantu", "Kruojai" turėjo būti šiek tiek neramu. Pirmiausia todėl, kad Šiauliams reikėtų labai pasistengti, kad sužaisti taip pat prastai kaip Klaipėdoje. Pakruojo komanda yra labiau gynybinio stiliaus todėl yra parankesnis varžovas "Šiauliams". Iš kitos pusės šiauliečiai labai prastai gynėsi nuo standartinių atakų, o pernai "Kruoja" pasižymėjo kaip komanda, kuri puikiai išnaudoja tokias situacijas.

Rungtynes "Kruoja" pradėjo labai gerai. Nors prieš kelis turus daugiausiai problemų Pakruojis turėjo su saugų linija, dabar ji atrodė labai solidžiai. Gynybiniais veiksmais rūpinosi Diarra, atakų kūrimu Eliošius, o Galkevičius padėdavo Beniušiui priekyje. Bet kelios pavojingos atakos vaisių nedavė ir žaidimas šiek tiek išsilygino.
Įvartis vis dėl to krito į mūsų vartus įpusėjus pirmajam kėliniui. Šiais metais dauguma įvarčių, kurie krenta į mūsų vartus būna  būtent tokie, kokį ir pavyko įmušti aikštės šeimininkams. Vėl buvo atsikirsta atakoje, o kamuolį perėmęs Eliošius iškart jį pasiuntė į priekį, kur gynėjams už nugarų kirto Birškys. Komanda atsikirto ir gavo įvartį, atsikerta ji šiemet dažnai ir įvarčių gauna daug. Įdomu kiek kartų dar matysime panašias situacijas šiame sezone.

Rungtynės nebuvo gražios, bet jos buvo kovingos. Kai rezultatas tapo 0-1 abi komandos turėjo nemažai progų pasižymėti, nors atakų gražių ir nebuvo. Pakruojiečiams pasižymėti nepavyko, o Šiauliai sugebėjo persverti rezultatą. Abu įvarčiai buvo labai tokie pat, kartojant komandos draugų smūgius ir nukreipiant kamuolį į jau tuščius vartus.
Įvarčius vėl pelnė krašto saugai. Kol kas komanda yra pasižymėjusi 6 kartus, o puolėjų sąskaitoje vis dar 0.

Nedaug trūko, kad Šiauliai iškovotų ne tašką, o visus tris. Pakišo koja gynyba, reikėjo kantriai apsiginti nuo paskutiniu atakų, kurių buvo labai daug. Prie to tikriausiai prisidėjo ir keitimai, nes pasirodė du jauni saugai, kurie nesugebėjo ilgiau pakontroliuoti kamuolio.
Reikia dar pažymėti, kad ta ataka kai Kruoja sugebėjo išlyginti rezultatą buvo, tikriausiai, gražiausia visose rungtynėse.

Po rungtynių į galva atėjo mintis. Jei tai būtų buvusios pirmos sezono rungtynės tai žaidimas nebūtų džiuginantis, bet būtų pateisinamas. Realybė tokia, kad tai buvo jau ketvirtasis turas ir Šiauliai tik dabar pradeda įeidinėti į formą ir į tokį žaidimą su kuriuo galima pagalvoti apie taškus.
Praždiai ir tiek užteks, nes viskas palaipsniui ir kai komanda taps vis tvirtesnė tada galės pradėti reikalauti ir grožio, bei kokybės.

Apie debiutus

Rungtynėse prieš "Atlantą" į komandą po traumos grįžo Rapalavičius. Nors debiutas ir buvo labai prastas, bet jis yra svarbus komandai, nes Gašpuičiui sezono pradžia taip pat buvo prasta, todėl justi konkurenciją šiems jauniems žaidėjams yra svarbu, konkuravimas tarpusavyje dėl vietos sudėtyje jiems turėtų padėti greičiau tobulėti.

Sekmadienį buvo dar trys debiutai. Tai Gedmino ir Vorobjovo grįžimai po traumų ir ruso Ivanov debiutas vyrų futbole.
Praėjusį sezoną, nepaisant savo jauno amžiaus, Gedminas ir Vorobjovas buvo vieni komandos lyderiai ir tikrai pagrindinės sudėties žaidėjai. Nors šie jauni žaidėjai išsiskiria tarp savo bendraamžių A lygoje, bet kol kas traumos jiems neleidžia pilnai atsiskleisti. Sekmadienį jie abu atrodė prastokai, nors Gedminas ir pelnė įvartį, bet už kamuolio kabinosi retai, taip pat nepamėtėm nei vieno reido su kamuoliu, kurie jam yra įprasti.

Maksim Ivanov visą žiemą dalyvavo komandos peržiūroje, bet oficialiai komandos nariu tapo visai neseniai. Draugiškose rungtynėse šis vidurio saugas nepasirodė kažkuo įsimintinas, todėl kol kas manau, kad tapti pagrindinės sudėties žaidėju jam gali padėti tik kitų žaidėjų diskvalifikacijos ar traumos. Bet tai jaunas žaidėjas ir viskas jam dar prieš akis. Gal būt aš klystu ir jis bus toks pat jaunas ir geras rusas koks buvo Mushnikovas pirmajame savo sezone Šiauliuose.

Apie artėjančia pertrauka

Pirmą kartą istorijoje "Šiauliai" sužais draugiškas rungtynes su Lenkijos aukščiausios lygos komanda. Tokia žinia buvo netikėta, nes prieš sezoną "Šiauliai" rinkosi tradicinius priešininkus iš Lietuvos ar Latvijos. Rungtynės bus penktadienį, o žinant koks susidomėjimas futbolu yra Lenkijoje, gal būt galima tikėtis ir tiesioginės vaizdo transliacijos.
Nors pertrauka bus beveik dvi savaites, bet apie atostogas kalbos ir būti negali. Taisytinų dalykų yra labai daug ir reikia tikėtis, kad pertrauka bus išnaudota tikslingai ir komanda grįžusi į čempionatą bus labiau konkurencinga. Reikia pradėti kilti iš dugno, o ir likę 4 varžovai pirmajame rate nebus labai baisūs.
Komandos treneris vis dar kalba apie galimus naujokus. Galima suprasti, kad vis dar sudėtis yra formuojama. Nors praktiškai, bet kurios pozicijos žaidėjas komandai nepamaišytų, vis dėl to labiausiai norėtųsi mušančio įvarčius puolėjo.

2015 m. kovo 14 d., šeštadienis

Žalgiris 3-2 Šiauliai

Vakar rungtynės tarp "Šiaulių" ir "Žalgirio" atidarė TV transliacijų sezoną. Futbolo specialistams ir Šiaulių komandos gerbėjams, šios rungtynės galėjo būti tokios kurios vertė griebtis už galvos matant tokį nesusikalbėjimą gynyboje, bet neutraliam sirgaliui jos turėjo patikti. Rungtynėse buvo daug įvarčių, kovos ir emocijų, taip pat buvo ir svarbiausias atributas šiuolaikiniam futbolui - kontroversiškas teisėjo sprendimas, galėjęs nulemti rungtynių rezultatą.

Šiose rungtynėse debiutavo žaidėjas, kuris turėtų būti vienas pagrindinių šį sezoną, tai - Kožans. Jis išsigydė traumą ir ant suolo pasodino jaunąjį gynėją Simoną Jurgilą. Likę žaidėjai buvo tie patys, kurie pradėjo rungtynes su "Spyriu".
Šiauliai - Žalgiris 2015-03-13
Pirmas kėlinys

Rungtynių pradžioje matėsi, kad šį kartą rungtynių planas yra kiek kitoks nei prieš tai buvusiose rungtynėse. Gynybinės pajėgos buvo gausesnės, o į puolimą pasileisdavo pavieniai žaidėjai su negausia palyda. Nors taktika ir atsargesnė ji vis tiek neveikė, jau nuo pačių pirmų minučių, taip kaip turėjo. Tik prasidėjus rungtynėms pasimatė, kad vilniečiai stengsis "Šiaulių" gynybą terorizuoti patikrintais ginklais. "Šiauliams" daug problemų per pirmus du turus kilo ginantis nuo standartinių situacijų, o "Žalgiris" turi du labai pavojingus žaidėjus, kai kalbama apie žaidimą galva (Kendyš ir Kerla). Taip pat Wilką, Kuklį ir Lukšą žaidėjai, kurie gali puikiai pakelti kamuolį į baudos aikštelę.
Toks ir buvo pirmasis įvartis. Kampinis, "Žalgiris" jį įžaidė ir Wilkas pakėlė kamuolį į baudos aikštelės centrą. Ten buvo pavojingiausi Žalgirio ginklai Kerla, Jankauskas ir Kendyšas, pastarasis pasiekė kamuolį ir pasiuntė į vartus. Šalia buvo Gašpuitis, bet jam vienam prieš du žaidėjus sunku ir nieko pagelbėti nesugebėjo. Dar viena situacija šį sezoną kai varžovų schemos įveikė Ražanausko gynybinę schemą.

Po pirmojo įvarčio žaidimas nepasikeitė ir toliau iniciatyva visiškai priklausė šeimininkams, buvo tik laiko klausimas kada kris antrasis įvartis. Bet kartais taip nutinka, kad įvartis krenta ne į tuos vartus, būtent taip ir pavyko šiauliečiams išlyginti rezultatą.
"Žalgiris" gausiomis pajėgomis atakavo ir galvojo apie antrą įvartį, "Šiauliai" buvo pasimetę, bet po vienos priešininkų atakos kamuolys nukrito Jasaičiui, o priešais jį nieko nebuvo kas jam sutrukdytų nusivaryti kamuolį iki baudos aikštelės. Sėkmingas reidas ir perdavimas į baudos aikštelę kur su kamuoliu susitvarkęs pirmą įvartį karjeroje pelnė Rolandas Lesčius.
R. Lesčius trečiasis žaidėjas pasižymėjęs įvarčiu šį sezoną
Tai buvo rungtynių lūžis. Svečiai pradėjo žaisti taip kaip yra pratę šį sezoną ir stengėsi valdyti kamuolį, bei gausesnėmis pajėgomis atakuoti. Atrodė tarsi visiškai užsimiršę su kuo tenka rungtyniauti. Nenuostabu, kad tuo sugebėjo pasinaudoti Dambrausko auklėtiniai. Mums toks įvartis taip pat jau buvo matytas, ankstesniuose turuose.
Šiauliai atakoje, 8 žaidėjai Žalgirio pusėje. Prie savų vartų likęs Valinčius, o toliau tik Gašpuitis ir Kožans. Gašpuičio netikslus perdavimas į priekį ir kamuolys prarastas. Nyuadzi perima kamuolį ir nieko nelaukęs skuodžia į priekį, šiaulieičiai padrikai grįžinėja į gynybą, todėl prancūzas netrukdomas pasiekia varžovų baudos aikštelę. Kožans kyla jo pasitikti, o Gašpuitis toliau juda link savo vartų... gynybos linija suardyta, per atsivėrusį koridorių kerta Elivelto, iškart gauną kamuolį ir nuginkluoja Valinčių. Labai panašus įvartis buvo praleistas ir praėjusį turą.

Antras kėlinys

Antrą kėlinį "Šiauliai" toliau rungtyniavo savo stiliumi, bet kur kas geriau sekėsi tvarkytis su "Žalgirio" atakomis ankstyvojoje jų stadijoje. Kai kamuolys priartėdavo prie mūsų baudos aikštelės problemų kildavo, bet ten jis atsidurdavo kur kas rečiau nei pirmajame kėlinyje.
Tuo tarpu atakoje spaudimas šeimininkų vartams su kiekviena minute vis didėjo. Nors labai pavojingų situacijų ir nebuvo, bet padaugėjo standartinių situacijų, o jos visada nenuspėjamos.
Po standartinių situacijų ir buvo sukurti patys pavojingiausi epizodai prie "Žalgirio" vartų. Pirma, Kožanso smūgis galva, po kurio šeimininkus išgelbėjo tik Vitkausko reakcija, bet jau po to kartojant kampinį vilniečiai pasiuntė kamuolį į savo vartus.
Ne daug trūko, kad po standartinės situacijos būtų įkritęs ir dar vienas įvartis. Deja, Gašpuičiui pritrūko tikslumo smūgiuojant kamuolį galva ir rezultatas išliko 2-2.

Tada kai jau atrodė, kad žaidimo ritmą "Šiauliai" turėtų stengtis numušti, o "Žalgiris" jungti papildomą pavarą iškart buvo įmuštas ir paskutinis rungtynių įvartis. Jį pelnė šeimininkų legionierius, o įvartis atrodė toks paprastas ir nesudėtingas, kad net gėda. Paprasčiausias neišsirinkimas žmonių ir jų pametimas jau kamuoliui būnant žaidime. Iš pirmo žvilgsnio tai Gašpuitis nesusikalbėjo su Tamaziu ir Tamazis pailiko vieną patį Elivelto tiesiai prieš vartus.

Baigiantis rungtynėms dar buvo ataka kurią sustabdė Nyuadzi sužaidęs baudos aikštelėje ranka. Teisėjas tikriausiai viską matė, bet nusprendė šį judesį ignoruoti. Tai išvedė iš pusiausvyros mūsiškius todėl, bent vienas rungtynes gaus praleisti Jasaitis, kuris gavo raudoną kortelę.
Man atrodė, kad 11 metrų baudinys tikrai buvo, bet aš nesu objektyvus. Taip pat reikia pripažinti, kad klysta visi, o taip pat futbole nėra visos taisyklės tiksliai aprašytos, yra palikta teisėjui galimybę interpretuoti jas savaip. Gali būti taip šį kartą ir buvo. Mes žinoma nepatenkinti ir nusivylę, bet reikia priimti, kad tai futbolo dalis.

Reziume

Ražanauskas pritarė. Didžiausia problema - gynyba

Šią savaitę rašiau, kad Vilniuje tikriausiai nepavyks iškovoti taškų ir mums svarbiausia pamatyti bus pamatyti kažkokį komandos ėjimą į priekį ir tobulėjimą. Taip ir buvo, nors iki taško trūko nedaug. Taip pat šios rungtynės dar kartą parodė Šiaulių problemas gynyboje, kuriomis, jokios abejonės, varžovai stengsis naudotis ir ateinančiose kovose.
Jau antradienį laukia kitas turas, kuriame kovosime prie "Atlantą". Rungtynes praleis E. Jasaitis, jį pakeisti turėtų naujausias Šiaulių pirkinys S. Ševčiuk, kuris visai neblogai pasirodė vakar dienos rungtynėse. Varžovas šiek tiek silpnesnis nei Žalgiris, bet tikriausiai bus labiau nusiteikęs kovai nei vilniečiai. Mūsų kovinė dvasia taip pat išaugusi, todėl reikia tikėtis, kad taškų sąskaita bus atidaryta jau kitos savaitės pradžioje.

2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Šiauliai po ir prieš Žalgirį

Kaip tik tą savaitgalį, kai Šiauliuose debiutavo 2015 metų A lyga, buvau užsiėmęs šeimyniniais reikalais ir šalia Gytarių aikštės buvau tik apie valandą. Išėjau tada kai Andrius Velička dar kartą įrodė koks skirtumas yra tarp 80-tais ir 90-tais gimusių žaidėjų.

Šiauliai - Spyris 2015-03-07

Galima sakyti, kad išėjau pačiu blogiausiu laiku kokiu tik galėjau. Šiauliečiams nesisekė kurti, o kai gavo idealią progą patys įmušti - to padaryti nepavyko. Lesčiui pritrūko tikslumo, o kitoje aikštės pusėje, 15 metų už jį vyresnis Velička viską padarė užtikrintai. Rezultatą dar sekiau važiuodamas automobiliu, bet žaidimo matyti nebegalėjau.

Tik praėjus kelioms dienoms nusprendžiau pažiūrėti įrašą kaip klostėsi paskutinės 30min. Sužinojau, kad komandoje yra dar vienas naujokas, kurį reikia pristatyti, o taip pat pamačiau, kad paskutinis pusvalandis gal ir nebuvo labai kokybiškas, bet komandoje vėl pasirodė pyktis ir noras kovoti. Panašiai kaip prieš savaitę besibaigiant varžyboms.
Tiesa ta, kad šiai dienai Šiauliai negali įveikti nei vienos komandos pasikliaudami savo meistriškumu, kokybiniu lygiu. Forma komandos yra tokia prasta, kad pergalę, net prieš naujokus gali atnešti tik didžiulė kova, pasiaukojantis žaidimas ir savo progų išnaudojimas. Bet panašu, kad treneriai per daug dėl to nepergyvena ir komandai liepia žaisti laisvai, trumpais, techniškais perdavimais nepaisant to, kad toks žaidimas neduoda vaisių, o varžovai džiaugiasi galėdami išnaudoti atsiradusius laisvus plotus.

Gynyba

Kol traumuoti du labai svarbūs žaidėjai ir vienas atsarginis, gynybos problemas galima suversti ant traumų. Nors gynyba kai keliami standartai yra labiau komandinis visų žaidėjų darbas, ne tik gynėjų, bet ir ji neveikia. Per dvi rungtynes gaisrų po standartų buvo pakankamai.

Dar reikėtų pažymėti, kad Šiauliai bando atakuoti didelėmis pajėgomis, todėl gynybos linija rungtyniauja "aukštai". Kai žaidžiama "aukšta" gynybos linija reikalingi greiti gynėjai, kurie ne tik vienas kitą labai gerai suprastų, bet taip pat būtų labai disciplinuoti, nes jiems už nugarų atsiveria dideli plotai. Patyrę puolėjai tokie kaip Velička ar Rimkevičius pamatę, kad gynėjai nėra vienoje linijoje iš kart tuo naudojasi ir kerta jiems už nugaros, kadangi gynybos linija padrika - nuošalė nefiksuojama.

Puolimas

Viskas kaip ir prognozuota - didžiausia problema vidurio saugai. Petrauskas rungtyniauja ypač giliai, o kai bando atiduoti aštresnį perdavimą į priekį dažniau jis būna netikslus, nei tikslus. Gaila, kad šiemet nebėra Instat statistikos ir šio savo pastebėjimo negaliu patvirtinti skaičiais.
Kitas vidurio saugas Tamazis yra kūrybiškesnis deja, bet kol kas jam geriau sekasi ieškoti komandos krašto saugų nei atakos priekyje esančiu komandos draugų.
Dėl šios priežasties visiškai neišnaudojami komandos pavojingiausi atakuojantys žaidėjai Eliošius ir Moraes. Tiesa sakant, nežinau ar jie yra pavojingiausi, bet rungtyniauja tokiose pozicijose.
Komandiniai veiksmai yra, bet jie neduoda vaisių, o individualiai ką nors sukurti yra žymiai sudėtingiau. Gerai, kad komandoje yra Radavičius ir Eliošius jei ne jie tai galimas daiktas, kad įvarčių saskaita vis dar būtų tuščia.

Žiūrovai

Dar vienas pastebėjimas. Sezono atidarymas Šiauliuose, neblogas oras ir nemokamas įėjimas. Visa tai sulaukė 100 žmonių susidomėjimo. Tragiška. Pats atėjau į rungtynes likus kelioms akimirkoms iki jų pradžios ir eidamas galvojau, kad gali būti nerasiu kur atsisėsti, juk Gytarių "stadione" yra tik 300 vietų tribūna. Nuogąstavimai buvo nepamatuoti ir galėjau patogiai įsitaisyti vienas per 7 vietas.

Naujokas 


Sergiy Shevchuk 24 metai, krašto saugas/puolėjas (2014m. Gargždų Banga)

Apie karjerą: Pirmuosius žingsnius profesionaliame futbole žengė Ukrainos grande Kievo "Dinamo". Rungtyniavimas tokio aukšto lygio akademijoje jaunam žaidėjui leidžia tikėtis atstovauti savo šalį jaunimo rinktinėse. Shevchuk rungtyniavo visose nuo U-16 iki U-19 ir sužaidė nemažai rungtynių. Per visą laikotarpį sužaidė net 50 rungtynių ir įmušė 20 įvarčių. Matant tokią statistiką galima daryti prielaidą, kad lūkesčiai dėl šio žaidėjo ateities buvo didžiuliai.
Klubinė karjera pradžioje taip pat buvo labai gera. būdamas 19 metų jau buvo pagrindinės sudėties žaidėjas "Dinamo" dublerių komandoje, kuri rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Ukrainos lygoje. Bet laikui bėgant rezultatai po truputi prastėjo ir "Dinamo" tapo nebereikalingas. Būdamas 22 metu persikėlė į "Volyn" komandą, kuri rungtyniauja aukščiausioje Ukrainos lygoje. Joje įsitvirtinti nepavyko, tik vienos rungtynės stebėtos nuo atsarginių suolelio,o po pusmečio persikėlimas į Lietuvą.

Vaidmuo komandoje: Praėjusiais metais teko stebėti kelias "Bangos" rungtynes. Sergiy paliko labiau teigiamą nei neigiamą įspūdį. Tai žaidėjas kuris yra greitas, staigus ir veržlus, bet turi vieną labai rimtą bėdą - realizaciją. Kai jam tekdavo rungtyniauti atakos smaigalyje, tai buvo galima stebėtis kaip šis žaidėjas neišnaudoja puikiausių progų pelnyti įvarčių.
Šiuo metu Šiauliuose jau ir taip yra nemažai krašto saugų, todėl tikriausiai turėsime galimybe įvertinti Sergėjaus puolimo sugebėjimus ir mes.

Įdomus faktas: Praėjusį sezoną Shevchukas viso įmūšė 5 įvarčius, vieną kartą pasižymėjo Šiauliuose rugsėjo 14 dieną Taigi sąskaitą Šiauliuose jau atidaryta. Taip pat įdomu tai, kad nuo rugpjūvio 24 dienos iki rugsėjo 17 dienos Sergiy pasižymėjo keturiose varžybose paeiliui.

Kitas turas

Kitame ture Šiauliečių laukia kito, čempioniško "Žalgirio" išbandymas. Aišku, kad tokioms rungtynėms papildomai nusiteikinėti nereikės, bet teigiamo rezultato tikėtis sunku. Bus žaidžiama išvykoje, o Vilniuje jau sunku atsiminti kada Šiauliečiai būtų atėmę taškus iš Žalgirio. Taip pat visiškai skirtingas komandų pasiruošimas sezonui ir skirtinga dabartinė situacija. Mums belieka tikėtis, kad stebėdami rungtynes su vilniečiais išvysime kažkokių teigiamų momentų, nes tiek 4, tiek 5 ture taip pat lauks kieti riešutėliai, o ilgas buvimas lentelės dugne be tašku, komandą veikia ir psichologiškai.